Botanikus a konyhában 9. rész - Paratölgy
Bíró Máté
A Quercus suber Marokkóban, illetve Portugáliában és Spanyolországban is őshonos. Nagy szakértelemmel lehántolt kérgéből sokféle terméket készítenek. Parafadugó, parafatábla… és még sorolhatnánk a hasznosítási módjait, sőt a növénygyűjtők körében még az epifiton növények tartásához kapcsolódó kellékként is ismeretes lehet.
levelei örökzöldek, a mi tölgyeinkhez hasonlóak, ámde azoktól talán kisebbek, kevésbé karéjosak. Álmakk termései szintén emlékeztetnek minket, hogy a Quercus nemzetség egyik fajáról van szó.
Idővel igen magas, terebélyes formát tud ölteni, amivel impozáns és tekintélyt parancsoló látványt nyújt.
Szeretnél többet megtudni erről az érdekes növényről és a morfológiai izgalmairól? A képre kattintva elérhető a paratölgyről készült videó, Professzor Penksza Károly előadásában: