Nyíri Arborétum

Elérhetőségek
NYÍRI ARBORÉTUM
Levélcím: 4481 Nyíregyháza, Attila u. 67

Füvészkert a Nyírség szívében

Nyírpazony-Kabalás és Nyíregyháza-Sóstóhegy határán fekszik

hazánk egyik legfiatalabb arborétuma, a Nyíri Arborétum

Különböző növénytársulások

A füvészkert legfőbb célja, hogy minél többet megőrizzen a környék természeti értékeiből, felhívja a figyelmet a természetes élőhelyek védelmének fontosságára. 

A látogatók itt közelebb kerülnek a természethez, megismerik szépségét, sérülékenységét, következésképp jobban tisztelik az élővilágot.

Kirándulásaim alkalmával fedeztem fel ezt az érdekes fekvésű, de nagyon elhanyagolt területet. 1993. végén nyílt alkalmam a megvásárlására. A munka a kerítésépítéssel, tereprendezéssel vette kezdetét. Megterveztem a beültetés módját és a növénytársulásokat a különböző talajtípusok függvényében. Kialakult a Duna–Tisza-közére jellemző nyáras - borókás éppúgy, mint a nyírségi gyöngyvirágos tölgyes, a kőris, szil, tölgy társulás, a nyír, nyár, fűz liget. 

Számos állatfaj népesíti be az arborétumot a nyuszttól a ragadozó madarakig. A kökény- és varjútövisbokrok ágain éjjel fácánok alszanak. Egyes fák rejtekén énekes madarak raknak fészket. Tavasz végén pedig színes pillangó áradat lepi meg az édes-kesernyés illatot árasztó cserjék virágait. 

A korábbi nádas helyén egy kis tó született, ahol otthonra talált a mocsári teknős, a foltos szalamandra, a vízi sikló és a vadkacsa is. Sajnos, az utóbbi években gondot okoz a vízutánpótlás, kipusztultak a halak – ez  megoldásra váró probléma. 

Viszont a füvészkertben kétszáz éves fűzfákat is találhatunk. Ezek között van olyan, melynek kerülete a 6 métert is meghaladja.

A tízméteres szintkülönbségnek köszönhetően szélcsendben még visszhangunk is van.

A fő cél a Kárpát-medence őshonos növényeinek összegyűjtése, fajgazdagságának növelése és ezek bemutatása, de díszfák és idegen tájak növényei is helyet kaptak, látható például a tádzsikisztáni alma, amely talán az egyetlen a Tiszántúlon. A vadgyümölcsfák mellett termesztünk gyógy- és fűszernövényeket, az ezekből származó bevételt pedig az utolsó fillérig visszaforgatjuk. Ezen kívül gyűjtjük a kihalóban lévő Kárpát-medencére jellemző gyümölcsfa fajokat is (pl. batulalma, húsvéti rozmaring stb.)

Információk:

A Nyíri Arborétum előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után látogatható

(telefonszám: +36 20 2501411,  +36 317878424,  

e-mail: nyiri.arboretum@gmail.com, 

www.arboretum.hu        www.facebook.com/nyiriarboretum).

Autóval vagy busszal érkezve Sóstóhegy felől a Cseresznyés utcán a táblákat kell követni

(kb. 2800 m). 

(Ígéretet kaptunk arra, hogy Sóstóhegy, Muskotály utca felől rendbe hozzák a kb. 800 méteres utat. Ez nagyon kedvező lenne a könnyebb megközelítés szempontjából. )

Nyírpazony-Kabalás felől gyalog vagy kerékpárral érkezők tájékozódását a Hunyadi utcai autóbusz-fordulótól a Szajkó utcán át vezet az út. Valamint a Dózsa György utcától az erdőn át ugyancsak jelzések segítik.

Rendezvények otthona

A Nyíri Arborétumban szívesen látjuk az önkénteseket és a közösségi szolgálatukat töltő középiskolásokat, a mezőgazdasági gyakorlatokat végzőket egyaránt. 

Mindemellett számos kirándulásnak, rendezvénynek adunk otthont. 

Volt itt madárgyűrűző tábor, éveken át rendeztünk a nemzetközi művészeti és természetbarát tábort, egészségnapokat. 

Az alkotóműhelyek sorozata pedig az idén is folytatódik. Lehet itt festeni, grafikázni, korongozni, nemezelni, textilt festeni, makramézni, gyöngyöt fűzni, -szőni, üveget festeni stb.

Van játszó tér is (kisebbeknek).

A kertben a szakvezetésen kívül a látogatókat nagyobb tájékoztató táblák is kalauzolják, ezeken száz növényfestményem látható. 

Molnár Ibolya

művésztanár, a Nyíri Arborétum alapítója

a Nyíri Arborétumért, Természetért, Kultúráért Egyesület elnöke

www.arboretum.hu

https://www.facebook.com/nyiriarboretum

 

Képek
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner